Köpa begagnad Pc – för och nackdelar

En begagnad Pc erbjuder en rad fördelar, från kostnadseffektivitet till miljövänlighet. Men det finns specifika överväganden när det gäller gamingdatorer. Här utvecklar vi artikeln med ytterligare information för att hjälpa dig göra ett välgrundat köp.

Fördelar med Begagnade Gamingdatorer

Om du köper en begagnad gamingdator från en pålitlig källa, får du ofta en professionellt ombyggd dator med nya komponenter som grafikkort och snabba SSD-enheter. Dessa datorer erbjuder inte bara ett prisvärt alternativ utan är också ett hållbart val som bidrar till en grönare värld genom att spara på naturresurser​​.

Risker:

 • Okänd driftstid: En gamingdator kan ha varit i drift under en längre tid och komponenter som slitits mycket vid t.e.x bitcoin mining, vilket kan påverka dess prestanda och livslängd.
 • Ingen garanti: Många begagnade produkter kommer inte med någon garanti, vilket kan vara en nackdel om produkten går sönder kort efter köpet.
 • Förfalskningar: Det finns risk att stöta på förfalskade komponenter och även icke ärliga säljare och bedragare.

Viktiga Aspekter att Överväga

Teknisk Prestanda:

 • Välj en dator som möter dina behov. En äldre processor som i3 eller i5 kan räcka för grundläggande användning och vissa spel​​.
 • Fundera på att välja en proffsdator av kända varumärken, som är byggd med högkvalitativa komponenter och erbjuder stabilare prestanda och längre livslängd jämfört med konsumentdatorer​​.

Miljöaspekter:

 • Att välja en begagnad dator istället för en ny innebär en konkret koldioxidbesparing och är en viktig miljöinsats. Det krävs 1,8 ton råvaror för att tillverka en ny dator, och att återanvända en tre år gammal dator sparar 109 kilo koldioxid​​.

Ytterligare Tips:

 • Googla på modellen för att ta reda på om det finns kända fabrikationsfel eller andra viktiga aspekter​​.
 • Kontrollera om datorn är rekonditionerad och testad, vilket ger en produkt som är lika pålitlig som en ny dator​​.
 • Försäkra dig om att det finns garanti eller support när du köper begagnat. Det är särskilt viktigt när du köper från privata säljare eller via auktionssajter​​.

Var Kan Man Köpa Begagnade Gamingdatorer?

Certifierade Återförsäljare:

 • En del tillverkare och butiker, erbjuder begagnade gamingdatorer som är professionellt byggda och utrustade med nya komponenter​​.

Online Marknadsplatser:

 • Sweclockers Ett populär teknikforum i Sverige där medlemmar ofta säljer och byter teknikrelaterade produkter, inklusive grafikkort. Här är de flesta kunniga och seriösa så detta ställe rekommendera vi.
 • Blocket En av Sveriges största marknadsplatser för begagnade varor. Här kan du hitta många olika typer av grafikkort till salu från både privatpersoner och företag.
 • Tradera Samma som blocket men auktionsformat och begränsad tid istället. Det är ganska hög efterfrågan på kategorisidan för grafikkort men med tålamod och tur kan du göra ett riktigt klipp.
 • Facebook Marketplace En annan plats att leta efter begagnade grafikkort. Här kan du enkelt söka efter produkter i ditt område och kontakta säljaren direkt. Kan vara bra för att slippa få det skickat och du kan se skicket i verkligheten innan du köper.

Det kan vara värt

Att köpa en begagnad dator kan vara ett utmärkt val för de som söker ett mer prisvärt och miljövänligt alternativ. Genom att noggrant undersöka och köpa från pålitliga källor kan du hitta en dator som inte bara uppfyller dina tekniska behov utan också bidrar till en mer hållbar konsumtion.